STARA OPEKA

V podjetju se ukvarjamo s prodajo in polaganjem stare opeke in nove klinker opeke. Možno je kupiti različne opečne ploščice narejene iz stare opeke, ki jih boste lahko uporabili za izdelavo stene, ali z njimi obložili tla. Poleg prodaje, nudimo tudi storitev razreza stare opeke, brušenje opeke in obnovitev zaščitnih premazov. Ker je stara opeka v zunanjih ambientih pogojno uporabna vas vabimo, da si ogledate ponudbo nove, klinker opeke, ki je ročno oblikovana in izgleda kot stara. Zaradi modernega, izboljšanega postopka izdelave je primerna za uporabo na prostem. Klinker opeka se za razliko od stare opeke lahko brez težav uporablja za fasade, ograje, vrtne poti in podobno. Poglejte si tudi našo galerijo, kjer si lahko ogledate slike.

PREDNOSTI OPEČNE GRADNJE

Opeka je eden tistih materialov, ki človeka spremlja že zelo dolgo. Kdor ima možnost živeti v takem prostoru se dobro zaveda prednosti, ki jih ponuja. Če v prostor vgradimo opeko, le ta postane prijetnejši in zanimivejši na pogled, poleg tega pa se izboljšajo tudi njegove bivalne lastnosti. V primerjavi z modernimi oblogami, ki so večinoma iz umetnih materialov, je opečnata obloga veliko boljša izbira. Zaradi pretirane uporabe umetnih mas (laminat, vinil, plastični opečnati obzidniki,...) imamo že sedaj velike ekološke in zdravstvene težave, še večje pa nam sledijo.

Upoštevajoč ekološke težave s katerimi se soočamo, je odločtev za vgradnjo naravnih materialov (opeka, les) lažja. V kolikor imamo nekaj čisto povprečnih praktičnih sposobnosti pa niso taki projekti prav nič dražji.

 

STARA OPEKA - PREDNOSTI:

-mogoča 100% ponovna uporaba

-enostavno vzdrževanje

-uravnava vlažnost v prostoru tako, da jo sprejema in oddaja

-uravnava temperaturo in jo ohranja enakomerno

-je prijetna na pogled in pomirja

-doda vrednost vašemu domu

-se je ne naveličamo

PONOVNA UPORABA OPEKE

Gradnja hiš z opeko je bila in je v Sloveniji precej razširjena. V glavnem je glina dostopna povsod.V preteklosti smo imeli veliko majhnih opekarn, ki pa so danes iz različnih razlogov že skoraj vse zaprte. Z ročnim izdelovanjem opeke je skoraj nemogoče konkurirati velikim podjetjem, ki imajo vse proizvodne procese avtomatizirane. Kljub temu nekateri še vztrajajo in iščejo svojo nišo ter tako ohranjajo to staro obrt živo.

V zadnjem času pa je postalo popularno recikliranje oziroma ponovna uporaba stare opeke.

Iz stare opeke se lahko izdela zelo všečne sobe in pa tudi kakšne izdelke. Staro opeko se da dobiti, ko se gradi na novo in se poruši staro stavbo. Pri delu si lahko pomagamo z bagerjem ali pa opeko odstranjujemo eno po eno. Oba načina imata svoje prednosti. Z bagerjem smo veliko hitrejši, hkrati pa se poškoduje več opek, kot v primeru ročnega podiranja. Opeko je smiselno že takoj očistiti saj je ponavadi na njej kar precej ometa. Smiselno je pobirati opeko, ki je bila sezidana z apneno malto in ne s cementno, saj se cement iz opeke izredno težko odstrani. Ponavadi se hkrati s cementom odstrani tudi del opeke. V kolikor je bilo zidano z apnom je delo lažje, vendar kljub temu precej naporno. Primerna orodja za čiščenje stare opeke so razna kladiva in manjše sekire. Ko opeko očistimo jo je smiselno zložiti na transportne palete, da je ne bo potrebno prevečkrat ročno prelagati.

Zanimiv je podatek, da so ljudje kakšnih pet let nazaj opeko ponujali zastonj in bili veseli, če jo je kdo odpeljal, saj so se na ta način znebili stroškov odvoza na deponijo. Danes je situacija povsem drugačna, podarjeno staro opeko je težko dobiti. Mislim, da je to dober dokaz, da so ljudje spremenili pogled na odlaganje odpadkov in se začeli zavedati njihove vrednosti. Z opeko se danes ravna preudarneje kot se je poprej in se je ne zavrže v tako velikih količinah kot v preteklosti. K tej spremembi miselnosti je pripomoglo tudi naše podjetje, ki je bilo eno izmed prvih, ki je ponovno uporabo opeke predstavljalo na spletu. Na svojih spletnih straneh smo že  v začetku ponujali tudi odkup opeke in kmalu se je vzpostavil trg. Ljudje so ugotovili, da se da z staro opeko tudi nekaj zaslužiti in so jo zato namesto, da jo odpeljejo na deponijo, raje shranili in kasneje prodali ali ponovno uporabili. Na podoben način se lahko stimulira tudi recikliranje drugih odpadkov. Najpomembneje pri vsem tem je verjetno, da ljudje o odpadkih začnejo razmišljati v dugačni luči in jih ne dojemajo kot nekaj slabega.

POLAGANJE OPEKE - NAREDI SAM

Pri opeki je ponavadi ljudem všeč, da je izdelek kot npr. opečna stena ali opečna tla unikaten izdelek. Primerna izbira opeke in zanimivi načini polaganja naredijo prostor izredno zanimiv. Izkušnje pri polaganju opeke pridejo prav, ampak daleč od tega, da bi bile nujne. Postopki polaganja so enaki kot pri polaganju keramike, le da je staro opeko dobro pred fugiranjem premazati z zaščitnim sredstvom, da se ne umaže. Delo ni preveč zahtevno in če imamo nekaj osnovnih praktičnih izkušenj, se ga lahko lotimo sami. Veliko je bilo projektov, ko smo strankam opeko samo razrezali, nato pa so jo sami položili in ko so nam kasneje poslali slike zaključenega dela smo bili večinoma pozitivno presenečeni. Tudi enega primera se ne spomnim, da končni izgled ne bi bil dober. Nekaj najzanimivejših izdelkov iz stare opeke so naredile pripadnice nežnejšega spola. Na tej povezavi si lahko pogledate postopke polaganja tal iz rezane opeke, ki vam bodo lahko pomagali pri izdelavi vaših zamisli.

DODATNE INFORMACIJE
 
Če boste pri delu naleteli na kakšne težave ali imeli vprašanja, nas lahko kontaktirate na gsm: 040-465-196, nam pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa nas obiščete v Domžalah ali Trebnjem.

Vsem želimo veliko recikliranja.

 Reference:

reference 2

 

znaki spletna stran