Ročno oblikovani klinker

Stara opeka ne prenaša dobro zmrzali. Po toliko in  toliko ciklih zmrzovanja in taljenja začne razpadati. Kakšna bolj žgana opeka zmrzal prenaša bolje, vendar neke garancije ni. Če se stara opeka že uporablja na prostem, naj se jo uporabi za izdelavo stene, ne pa za tla. S stene voda po dežju hitreje odteče in opeke se dokaj hitro posušijo, česar pa pri uporabi na tleh ne moremo reči. Zaželjeno je da opeko pred dežjem ščiti streha. Z vrhnjim delom npr.fasade ponavadi ni problemov, ker je pod streho, problemi se pojavljajo pri tleh. Tudi ko pade sneg je najbolj na udaru spodnji del stene. Lahko se za spodnji del uporabi vzdržljivejše opeke ali kamen in nadaljuje z navadno opeko. Staro opeko se lahko tudi zaščiti z raznimi sredstvi, ki onemogočajo vpijanje vode in preprečujejo zmrzovanje. Te postopke je potrebno redno ponavljati, čas ponovitve pa je odvisen od uporabljenega sredstva.

Pri uporabi stare opeke v zunanjih prostorih je potrebno preprečiti kapilarni vlek vode iz tal v steno. Spodnja vrsta opeke ne sme biti vlažna. Lahko uporabljamo razne hidroizolacije, paroneprepustne premaze, ipd.

Če živimo v toplejših krajih je problemov z zmrzaljo manj ali pa jih tudi ni. V kolikor pa je mrzla zima naša realnost pa lahko uporabimo tudi novo klinker opeko, ki je ročno oblikovana, da je čim bolj podobna stari. Taka klinker opeka je primerna za vgradnjo v stene in v tem primeru in ob pravilni vgradnji 100% odporna proti zmrzali. Za tla, kjer so zahteve po odpornosti še veliko večje pa se uporablja druga vrsta klinker opeke (povezava).

Ročno oblikovano klinker opeko lahko kupite tudi pri nas. Da se jo dobiti kot celo opeko ali pa kot tanke nalimke za npr. izdelavo kontaktne fasade.

Primer opeke:

stara opeka klinker 5

Pa še primer hiše narejene iz take opeke.

fasada klinker opeka 6

Ostale slike fasad iz ročno oblikovanega klinkerja si lahko ogledate na tej povezavi, ostale informacije o klinker opeki pa tule.