STARA OPEKA - POLAGANJE

Izdelava tal ali stene iz rezane stare opeke je za marsikoga enostavno opravilo, nekaterim pa to opravilo povzroča tudi nekaj težav. Da bo nejasnosti glede izdelave čim manj, vam podajam nekaj osnovnih napotkov, kako se zadeve lotiti. Spodaj je opisan postopek izdelave vzorca iz stare opeke prerezane na pol. Enak postopek lahko uporabimo, ko bomo polagali zares. To ni edini način polaganja opeke, temveč samo ena izmed možnosti.

Za izdelavo vzorca iz opečnatih ploščic potrebujemo narezano opeko, ustrezno podlago (gips plošča, betonska plošča, lesena plošča,...), pleskarsko ali zidarsko lopatico, gradbeno lepilo, pozodo za mešanje, vodo in gobico za čiščenje.

1.Za podlago se uporabi kos gips plošče na katero se položi šest opečnatih ploščic. Ploščice se dobi iz cele opeke, tako da se jo prereže na pol. Plošče se ne bo premazalo z emulzijo, temveč se jo samo očisti, enako se stori tudi z opeko.

polaganje dekorativne stare opeke pripravimo opeko in podlago

2.Pripravi se cementno lepilo. Ni nujno, da se uporabi cementno lepilo, temveč se lahko polaga tudi na beton, apneno malto in druga lepila. Lepilo ima svoje lastnosti in ni vsako primerno za uporabo kjerkoli. Npr.:V starejših objektih se je potrebno čim bolj izogibati uporabi cementnih veziv in delati z vezivi na osnovi apna. Za vzorec se uporabi lepilo, ki je bilo nepravilno shranjeno in se je navzelo vlage. Posledično se naredijo cementne kepe, ki se jih s pomočjo pleskarske lopatice zdrobi na drobne delce. Če je lepilo novo, teh postopkov ni potrebno opraviti.

 dekorativna opeka priprava cementnega lepila

 

3.Cementno lepilo, ki se ga zdrobi, se strese v posodo, kjer se ga bo zmešalo z vodo.

 

dekorativna opeka stara pripravljeno cementno lepilo

4.Lepilu se doda voda. Če nimamo izkušenj koliko vode dodati, je bolje začeti z nekoliko manj, nato se premeša in po potrebi doda še malo vode. Izogibati se je potrebno naknadnemu dodajanju vode čez npr. 5min, ker se s tem pokvari struktura lepila.

dekorativna stara opeka lepilu dodamo vodo

5.Lepilo se je zmešalo z vodo in ko se je dosegla približno prava gostota, se ga je en del vzelo iz posode in dalo na podlago.

polaganje stare opeke zmesano lepilo na gips plosci

6.S pleskarsko lopatico se lepilo enakomerno porazdeli po površini gips plošče, tako, da je debelina lepila nekje 2cm. Debelina prerezane stare opeke je približno 3cm.

polaganje opeke stare lepilo enakomerno razporedimo

7.Vzame se prvi kos opeke in se ga položi na lepilo. Nato se je z občutkom in rahlim premikanjem v levo in desno potisne bolj proti podlagi, tako, da se lepilo pod opeko izpodriva. Na koncu je dovolj, da je pod opeko le nekaj milimetrov lepila, nekje pa ga bo tudi več, ker se bo na ta način izravnavalo površino. Preden se opeka položi na lepilo, jo je dobro na hitro pomočiti v vodo, da se navlaži. Stara opeka je pogosto zelo porozna in lahko vpije veliko vode, to pa ni najbolje za lepilo iz katerega potegne vodo in le ta se posledično prehitro izsuši ter se mu oslabi struktura.

polaganje stare opeke opecnate ploscice polozimo v lepilo

8.Položi se polovičke. Z lopatico se nanese lepilo na opeko in nato opeko potisne na podlago. Tudi na ta način se lahko polaga opeko. Morda je pri taki višini opeke vseeno bolje, da je lepilo, ki se ga porabi kar precej, že prej na podlagi in da se z pritiskom opeke k tlom doseže, da se fugirni prostor že skoraj povsem zapolni. Kadar se bo fugiralo s pravo fugirno maso in ne z lepilom, ki je cenejše, je verjetno smiselno, da se z lepilom fugirni prostor čim bolj zapolni in nato samo za zadnjih nekaj milimetrov uporabi fugirno maso.

 stara opeka polaganje polozimo polovicke

9.Vsa opeka je položena. Preveri se višine in po potrebi izravna, višek lepila se odstrani.

stara opeka polaganje vzorec polozen

10.Ko se lepilo posuši in so opeke dovolj stabilne, da se lahko hodi po njih, jih je smiselno premazati z zaščitnim sredtvom. Premaz omogoča lažje čiščenje opeke po izvedbi fugiranja in tudi kasneje, ko bomo v prostoru bivali. Če se pred fugiranjem ne premaže in se fugirno maso odstrani z mokro gobo, ko še ni povsem suha, bodo na površini opeke ostali vidni cementni ostanki. Včasih je to celo zaželjeno, če pa se tega noče pa so z odstranitvijo cementa lahko velike težave. Nekaj površinskega cementa se da očistiti z raznimi čistili za kamen (najbolje in najceneje bo kar z tehnično solno kislino-HCl 30%), del, ki se je vpil v vrhnji del opeke pa najbrž ne bo odstranljiv. Tako se lahko dobi neprijetne lise na opekah, ki se jih velikokrat brez brušenja ne da odstraniti. Za zaščito opeke se uporablja najrazličnejša sredstva in spet ima vsako svoje značilnosti.

polaganje dekorativne opeke pred fugiranjem premazemo

11.Za premazovanje se lahko uporabi čopič, valjček, tkanina in še kaj drugega. V posodo se nalije tekočina in se jo enakomerno nanese na površino. Odvisno od vpojnosti opeke in od sredstva, ki se ga uporabi, se opeko premaže enkrat ali večkrat že pred fugiranjem. Kjer ima opeka luknjice se je bolje izogibati, da tekočina steče v njih, ker bo v tem primeru oprijem nekoliko slabši. Ni pa potrebno komplicirati, če se to zgodi, ker se bo cement še vedno dobro prijel.

polaganje dekorativne opeke premazovanje pripomocki

12.Fugiranje opečnih ploščic. Na opeko se zlije ali da kepo fugirne mase. V našem primeru se bo del zafugiral z lepilom na katerega je bila opeka tudi položenam, del pa z istim lepilom z dodatkom pigmenta. Fugiralo se bo po celotni površini opeke, tako da se zapolni ves fugirni prostor in luknjice v opeki. Uporablja se namensko orodje, ki je iz gume in se prilagaja tudi neravnim površinam.

stara opeka dekorativna fugiranje

13.Fugirno maso se vtre v površino, višek pa odstrani.

 polaganje ploscic iz stare opeke odstranimo visek fugirne mase

14.Za drugo polovico vzorca se lepilu doda pigment, da se doseže antracit barvo.

stara dekorativna opeka polaganje mesanje pigmenta z fugirno maso

15.Pigment v prahu. Najlažje pa je, da se kupi fugirno maso, ki se jo dobi v veliko barvnih odtenkih.

polaganje opeke dodajanje pigmenta fugirni masi

16.Zafugira se še drugi del vzorca z opečnimi ploščicami in nato očisti z mokro gobo. Čiščenja se lotimo takrat, ko bo fugirna masa že dovolj suha, da se je z vodo ne bo preveč odstranilo in ne prepozno, ker je takrat že preveč sprijeta z opeko.

polaganje dekorativne opeke fugirno maso ocistimo z vodo

17. Končni vzorec, ko se je stara opeka posušila. Vzorca se ni na koncu z ničemer premazalo, sicer pa se na koncu to naredi, da se zaščiti tudi fuge. Raje več tanjših nanosov, kot eden obilen.

polaganje ploscic iz stare opeke koncni posuseni vzorec

Sedaj pa kar v akcijo in veliko uspeha želim.