Prodaja stenske opeke in stare opeke za tla. Prav tako tudi polaganje. Možnost izbire različnih formatov in barvnih odtenkov. Izvajamo tudi obrtniška dela kot so polaganje opeke, brušenje opeke, zaščitno premazovanje, barvanje in rezanje opeke. Lahko nas kontaktirate na gsm: 040-465-196, ali nam pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

O PONUDBI NA SPLOŠNO

1.STENSKA OPEKA

Iz celih opek z postopkom mokrega rezanja dobimo tanke opečnate ploščice. Lahko kupite krajni, grobi del opeke ali pa sredinski gladki del opeke.

Krajni del opeke ponavadi odrežemo na debelino 20mm, seveda če opeka to omogoča. Določene opeke omogočajo tudi tanjši rez, včasih pa je potrebno rezati na širšo debelino ≤30mm.

Primer odrezanega krajnika, ki ga večinoma uporabljamo za oblaganje sten:

 

 

Sredinski del opeke se da skoraj vedno rezati na precej tanjše ploščice, kot če režemo krajni del. Ponavadi se da brez težav rezati na debelino 10mm. Tako iz ene opeke dobimo več ploščic.

Primer odrezanega sredinskega dela, ki ga večinoma uporabljamo za oblaganje sten:

dekorativna opecna obloga tla stena brusena

Opečne ploščice izrezane iz sredinskega dela opeke so z obeh strani gladke, krajni del pa ima en del reliefen, drugi pa je gladek. Vsaka ima svoje prednosti. Ene imajo lep relief, druge so gladke in razkrivajo iz kakšne gline so bile narejene. Ko imamo za seboj že nekaj vaje, se da iz opeke dobiti veliko informacij o sestavi, o postopku izdelave in o temperaturi pri kateri je opeka nastajala.

2.OPEKA ZA TLA

Za oblaganje tal se opeko največkrat polaga na večjo stranico, kot je vidno na spodnji sliki. Tu je navzgor obrnjen reliefni del. Levi del slike je položen z opeko, ki je bila prerezana na pol, desni del pa z bobrovcem, ki se mu je poprej odrezali krivino.

rezana stara opeka bobrovec terasa 3

Položena opeka z gladkim delom obrnjenim navzgor:

opeka vzorci stara zafugirano tla stena

Opeko pa lahko položimo tudi na ožjo stranico ali uporabimo kombinacijo obojega. Uporabimo svojo domišljijo.

 

NOTRANJOST OPEKE

Ko se opeko prereže ali pobrusi zgornjo plast, se nam pokaže njena notranjost, ki je lahko zelo zanimiva.

Ene opeke so svetlejših,

druge temnejših barv,

 

pri nekaterih je bila glina gnetena strojno,

pri drugih ročno,

razkrijejo se tudi mesta kjer je bila opeka bolj ali manj žgana,

 nekatere pa te pustijo brez besed.

Na zgornji sliki so zanimive opeke, ki so različnih barv zaradi različne strukture železovih oksidov

in različnih temperatur pri žganju.

 

POLAGANJE NA STIK BREZ FUGE

Primerno za vlažne kletne prostore in shranjevanje ozimnice. Na zemljo nasujemo nekaj centimetrov peska, da izravnamo površino, nato pa na pesek skladamo opeko, ki je enake širine, dolžine in debeline.